Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Β’ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική

ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Υπεύθυνος Τμήματος: Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Χριστόπουλος

Ωράριο Λειτουργίας:  Δευτέρα και Τετάρτη 10:00  – 12:00

Τηλ επικοινωνίας:  2107286282 καθε Δευτερα και Τεταρτη 10:00 -12:00

καθώς και 6947293317 καθημερινά 10.00-13.00

 

 

Η παιδική και εφηβική γυναικολογία είναι μια εξειδίκευση της Μαιευτικής Γυναικολογίας, που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει γυναικολογικά προβλήματα που  μπορεί να εμφανιστούν σε μικρά κορίτσια ή Έφηβες, ηλικίας από νεογέννητα έως και 20 ετών. Η συχνότητα και το είδος αυτών των προβλημάτων, εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του κοριτσιού.

Νεογνά

Σε νεογέννητα κορίτσια μπορεί να εμφανιστούν περιπτώσεις με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα, που μπορεί να κάνουν δύσκολη ακόμα και την διάκριση ανάμεσα σε αγόρι και κορίτσι. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται αμέσως, καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι απειλητικές για τη ζωή του νεογνού. Τόσο η ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και η σωστή ψυχολογική υποστήριξη των γονέων, απαιτούν ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

Παιδική ηλικία

Στα παιδιά, τα γυναικολογικά προβλήματα είναι συχνά, αλλά δυστυχώςτις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά και δεν αντιμετωπίζονται με την απαιτουμένη προσοχή από τους γονείς.

Οι αιδοιοκολπίτιδες αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση στα μικρά παιδιά, καθώς λόγω της ανωριμότητας των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από μικρόβια. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η χρήση της πάνας,  με την ενούρηση και την εγκόπριση, η κακή υγιεινή στο σχολείο και η απειρία των μικρών παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής μετά από τη χρήση της τουαλέτας. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ερεθισμός στα γεννητικά όργανα, δυσάρεστη οσμή, αυξημένα κολπικά υγρά και άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εξέταση και καλλιέργεια των κολπικών υγρών, από το βάθος του κόλπου, με ειδική λήψη, από εξειδικευμένο και έμπειρο Παιδογυναικολόγο.

Η σύμμυση των μικρών χειλέων του αιδοίου είναι μια συχνή κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα μιας αιδοιοκολπίτιδας στα νεαρά κορίτσια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιτίας της φλεγμονής που υπάρχει, τα χείλη του αιδοίου «κολλούν» μεταξύ τους και κλείνουν την είσοδο του κόλπου. Επιπλέον, η παρουσία ενός ξένου σώματος μέσα στον κόλπο εκδηλώνεται με συμπτώματα κολπίτιδας, που δεν υποχωρεί και επανεμφανίζεται, παρά τις στοχευμένες θεραπείες, μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Επίσης, ένα από τα πιο σοβαρά και συχνά προβλήματα στα παιδιά είναι η εμφάνιση πρώιμης Ήβης, που χαρακτηρίζεται από πρόωρη ανάπτυξη μαστών ή/και τρίχωσης των γεννητικών οργάνων. Η διερεύνηση πρέπει να είναι προσεκτική, για να φτάσουμε σε μια έγκαιρη διάγνωση και μια αποτελεσματική αντιμετώπιση.  

Εφηβεία

Τα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβωνμοιάζουν αρκετά με αυτά των ενηλίκων γυναικών. Οι συχνότερες διαταραχές είναι οι ανωμαλίες της περιόδου, μέχρι οι ορμόνες να βρουν την ισορροπία τους και να σταθεροποιηθεί ο κύκλος.

Το πιο συχνό πρόβλημα όταν εμφανίζεται περίοδος για τις πρώτες φορές στη ζωή του κοριτσιού είναι οι δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανωριμότητα του οργανισμού προκαλεί την ανισορροπία των ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορραγίας για πολλές ημέρες. Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται με προσοχή και να δίνουμε μια άμεση λύση, για να αποφύγουμε μια σοβαρή αναιμία που μπορεί να γίνει ακόμα και απειλητική.

Από τα πιο σημαντικά προβλήματα των γυναικών είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που πρωτοεμφανίζεται κυρίως κατά την Εφηβεία. Η διερεύνηση και η διάγνωση πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή και να βασίζονται σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα φορτίσουμε ψυχολογικά μια Έφηβη και την οικογένεια της, με το άδικο βάρος μιας λανθασμένης διάγνωσης. Η σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών της περιόδου στην Έφηβη πρέπει να είναι στοχευμένη πάνω στην αιτία του προβλήματος, και όχι γενική ή αόριστη. 

Η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο είναι ο πόνος στην «περίοδο». Αυτό το πρόβλημα δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των Εφήβων, περιορίζει τις δραστηριότητες τους και μειώνει την ποιότητα ζωής τους.

Διάφορα γυναικολογικά προβλήματα

Γενικότερα, τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων (Παιδογυναικολόγος), είναι πολλά και ποικίλουν από περιπτώσεις ογκολογίας μέχρι και μαιευτικής. Για παράδειγμα, κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα των Εφήβων είναι οι κύστες ωοθηκών που τρομάζουν γονείς και έφηβη. Επίσης, η μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι αρκετά συχνή, καθώς οι Έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι προσεκτική, συντηρητική, και όχι επιθετική, με σκοπό να προστατεύουμε την μελλοντική γονιμότητα των νεαρών κοριτσιών. Τεράστια σημασία έχει η σωστή πληροφόρηση για θέματα γονιμότητας και αντισύλληψης. Η άγνοια και η παραπληροφόρηση που υπάρχει στους έφηβους, αυξάνει πολύ τον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, που χωρίς καμία αμφιβολία έχουν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από ανεπιθύμητες κυήσεις είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση, που γίνεται με μια απλή επίσκεψη και συζήτηση με τον Γυναικολόγο Εφήβων, αλλά και μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους.

Ας μη ξεχνάμε τα προβλήματα στους μαστούς που μπορεί να εμφανιστούν, με την ανισομαστία να είναι το πιο συχνό πρόβλημα, για αυτές τις νεαρές ηλικίες.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα άλλα σπανιότερα προβλήματα, όπως οι συγγενείς ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως απλασία μήτρας, διαφράγματα κόλπου, ατρησία παρθενικού υμένα και άλλα. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κορίτσια γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό», ανατομικό πρόβλημα που απαιτεί ειδικές γνώσεις για την αντιμετώπιση του. 

 

Στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο νοσοκομείο, διαθέτουμε τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία, να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι υψηλού επίπεδου και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά, τόσο το νεαρό κορίτσι όσο και την έφηβη, να βρει λύση σε όποιο πρόβλημα την απασχολεί. Το Τμήμα προσφέρει σε βάθος διερεύνηση και σωστή διάγνωση των γυναικολογικών προβλημάτων, αλλά και τακτική παρακολούθηση, για όσο διάστημα χρειαστεί. Για να φτάσουμε στο στόχο μας, έχουμε και την επιπλέον βοήθεια, τόσο των εργαστηριών της κλινικής όσο και άλλων τμημάτων όπως υπερήχων, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κλπ. Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις, η συνεργασία με ιατρούς άλλων κλινικών ή εργαστηριών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως Αιματολόγους, Παιδιάτρους, Χειρούργους, Ψυχολόγους κλπ. είναι εξαιρετικά χρήσιμη, όποτε απαιτείται, Άλλωστε, απόδειξη της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουμε αποτελεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Τμήμα, αποτελεί Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, για την εκπαίδευση Ελλήνων αλλά και ξένων γυναικολόγων και παιδιάτρων.

Η γυναικολογική εξέταση είναι δύσκολη  για ένα παιδί ή μια έφηβη. Ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων έχει την κατάλληλη εμπειρία και καθημερινή εξοικείωση με το νεαρό κορίτσι και την έφηβη, ώστε η πρώτη επαφή γνωριμίας που θα έχει με το γυναικολόγο, να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη την γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του. Στόχος είναι να προστατέψουμε την δυνατότητα του μικρού κοριτσιού και της νέας γυναίκας να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει.